Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdekességek

 

Amerikai kutatók akusztikus adóvevőkkel felszerelt tigriscápáktól származó adatokat elemeztek, és kiderítették, hogy a halak közvetlen útvonalakat választottak egyik helyről a másikra. 

Más fajok, mint a feketeúszójú szirti cápa nem mutattak ilyen viselkedést. A Journal of Animal Ecology folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt sugallják, mindez olyan kapacitásra utal, mellyel az állatok a kulcsfontosságú helyek térképét eltárolják. Emellett további bizonyíték arra nézve, hogy a nagytestű halak navigálni tudnak, talán  földi mágneses mező segítségével.

Korábban egy hawaii kutatás kimutatta, hogy a tigriscápák mély csatornákon úsznak át, és megtalálják az 50 kilométerre lévő, táplálékban gazdag, sekély partokat. Az új projektben a kutatók statisztikai technikákat alkalmaztak, hogy kimutassák, az utakat nem véletlenül tették meg a halak. A cápák egyfajta útvonalat követtek. A feketeúszójúak azonban nem. Egy harmadik faj, a rókacápa szintén „közvetlen úszást" mutatott, mint a tigriscápa, de sokkal kisebb skálán.

Yannis Papastamatiou, floridai kutató szerint a vizsgálat kimutatta, hogy alkalmanként, a tigriscápák és rókacápák nem véletlenszerűen úsznak, hanem speciális helyekre tartanak. „Egyszerűen szólva, tudják, hova mennek.” A kulcsfontosságú kérdés, honnan tudják, merre mennek. A cápák azon állatok közé tartoznak, melyek érzékelni tudják a mágneses mezőket.  

     


                                       

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép
Elérhetőség

Szerkesztő:kitty

Ezen a hotmail címen elérhettek !!

titokzatoscapak@hotmail.com

Levelezőlista
Archívum

Naptár
<< November >>
<< 2022 >>
Ke Sze Csü Szo Va
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Statisztika

Online: 4
Összes: 433637
Hónap: 2723
Nap: 87